Hoe ik werk

Ik werk graag buiten en vind het belangrijk dat de dieren die ik hou een zo goed mogelijk leven hebben. Dat betekent dat ik bewust heb gekozen voor kleinschalig boeren, zo kan ik het dichtst bij mezelf en een natuurlijke manier van werken blijven. Kwaliteit staat daarbij voorop. Kwantiteit speelt voor mij geen rol.

De koeien

De keten van geboorte tot aan de slacht is kort en overzichtelijk. Op het land maak ik geen gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. De koeien, stieren en kalveren eten gras en kruiden die zij op het land vinden. De kalfjes krijgen daarnaast bierbostel te eten, een restproduct van de nabijgelegen bierbrouwerij. Een eventueel tekort aan mineralen wordt opgevangen door mineralen te verstrekken die de dieren naar eigen behoefte opnemen.

De horens blijven waar ze horen: op de kop van het dier. En de kalfjes blijven gewoon bij hun moeder. Ik vertrouw op de natuur en zie dat dat prima kan. De dieren zijn relaxed, kalven makkelijk en ogen tevreden.

Na een goed leven breng ik een koe zelf naar een klein slachthuis in de buurt. Na de slacht krijgt het vlees net als vroeger tijd om te rusten en te rijpen. Dit geeft extra smaak aan het vlees en maakt het nog malser.

De kippen

Natuurlijk boeren waarbij dier, landschap en mens met elkaar in balans zijn. Daar geloof ik in en daar is alles wat ik doe op ingericht. Ook de kippen krijgen vanzelfsprekend een goed leven bij mij op de boerderij. Ze leven in een mobiele kippenstal van waaruit ze zo de wei inlopen. Elke week worden ze verplaatst naar een vers stukje wei. Het stukje waar ze vandaan komen wordt dan opnieuw ingezaaid met alle kruiden die goed voor ze zijn en die zorgen voor overheerlijke eieren. Eieren die ik verkoop via een ei-abonnement.

Een kip legt gemiddeld 5 eieren in de week, dat is dan ook het aantal dat je in het abonnement terug zult vinden. In het abonnement zit één keer per jaar óók het vlees van een haantje. Want ook de haan hoort bij de kip. En ook de haan verdient een fijn leven.