Stan Bruijsten

Boer in hart en nieren

"Ik hou van het buitenwerk en geniet elke dag van de rust en schoonheid van het landschap. Mijn dieren zijn mijn alles. Prachtige dieren die ik het allerbeste leven wil geven. Ik probeer daarin de oorspronkelijke manier van leven van runderen zoveel mogelijk na te bootsen. Ze leven in kuddes in hun eigen tempo en krijgen alle ruimte om te grazen in steeds wisselende voedzame graslanden."

Het allermooiste is toch wel als er een kleintje wordt geboren. Hoe doet de moeder het? Heeft zij snel en zonder complicaties kunnen kalven? Pakt zij het moederschap direct goed op? Het blijft een intrigerend proces zo’n zwangerschap, geboorte en het jonge moederschap.

Stan Bruijsten
Stan Bruijsten rundvlees van natuurlijke gehouden runderen.

In 2022 ben ik naast runderen ook kippen gaan houden. Ik heb daarbij gekozen voor zogeheten dubbeldoelkippen. Dit zijn kippen die niet gefokt zijn om zoveel mogelijk eieren te leggen, maar kippen die op een natuurlijke manier én eieren leggen én uiteindelijk ook voor een mooi stukje kippenvlees zorgen. De kip wordt niet overvraagd en is veel weerbaarder waardoor ze op een goede manier ook langer leven.

De kippen krijgen een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving waarin zij overdag alle ruimte krijgt om zelf haar kostje bij elkaar te scharrelen. ‘s Nachts kan ze veilig op stok in de mobiele kippenstal, die in de nacht automatisch wordt afgesloten en ‘s ochtends automatisch ook weer open gaat.

Zonder haan geen kip. Ik vind dat ook de haan een fijn leven verdient. In het ei-abonnement dat ik aanbied zit dan ook het vlees van een haantje. Zo probeer ik mensen bewust te maken van het feit dat ook de haan een rol speelt in het leven van een kip. Gek? Ik ga graag het gesprek met je aan over mijn manier van boeren en zienswijze.

Eens in de zoveel tijd wordt er een koe geslacht. Deze wordt dan voor twee personen ongekruid geportioneerd. Alleen de hamburgers en worst worden (vrij van E-nummers, synthetische smaakversterkers of conserveringsmiddelen) gekruid met een laag zoutgehalte. Het vlees is in verschillende pakketten af te nemen. En varieert van luxe- tot meer basispakketten. Al het vlees wordt diep ingevroren en kom ik persoonlijk bij je brengen. Om het aantal kilometers beperkt te houden werk ik alleen regionaal (in een straal van 10 à 15 kilometer vanuit mijn boerderij in Nederasselt).

 

De eieren worden in een ei-abonnement aangeboden. Dit pakket bestaat uit:

    • 10 eieren per 2 weken, af te halen bij een van de afhaalpunten in Nijmegen, Wijchen, Malden, of bij mij op de boerderij in Nederasselt.
    • 1x per jaar het vlees van een haantje

 

Iedereen is daarnaast van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen op de boerderij.

 

Interesse in wat ik te bieden heb? Bestel direct via de bestelpagina, of neem contact met mij op voor meer informatie en/of een maatwerkpakket.