Kippen (en hanen)

Naast koeien houd ik ook kippen. De kippen leven in een mobiele kippenstal, van waaruit ze overdag vrij toegang hebben tot de wei waar ze een deel van hun voeding bij elkaar scharrelen. De stal is mobiel, zodat ze een paar keer per week verplaatst kunnen worden naar een vers stukje wei. Op het deel waar de kippen eerder rondscharrelden worden nieuwe kruiden ingezaaid. Dat maakt de weides rijker aan kruiden. Dat is beter voor de kip, de bodem én het landschap. Het natuurlijke gedrag van de kip wordt zo ingezet om een gezondere bodem en een mooier landschap te creëren.

Ik heb gekozen voor zogeheten dubbeldoelkippen. Dit zijn kippen die niet gefokt zijn om zoveel mogelijk eieren te leggen, maar kippen die op een natuurlijke manier én eieren leggen én uiteindelijk ook voor een mooi stukje kippenvlees zorgen. De kip wordt niet overvraagd en is veel weerbaarder waardoor ze op een goede manier ook langer leven.

In de mobiele kippenstal eten de kippen aanvullend biologisch voer, is er fris drinkwater, voldoende ruimte en een fijne plek voor de nacht. De stal wordt ‘s nachts automatisch gesloten, zodat de dieren veilig zijn. ‘s Ochtends gaat de stal weer open en kunnen de kippen naar buiten.

Geen kip zonder haan

In de gangbare kippenhouderij worden haantjes als eendagskuiken al gedood, omdat ze in de ogen van de meeste kippenboeren geen nut hebben, aangezien ze geen eieren kunnen leggen. Ik doe dat anders: met iedere kip ga ik ook een haantje houden. Ook de haantjes krijgen hetzelfde goede leven: lekker buiten met kruidenrijk en biologisch eten.

Vind jij ook dat het beter kan? Dat kippen en hanen een beter leven verdienen?

Neem dan een ei-abonnement en krijg:

  • 10 eieren per 2 weken, af te halen bij een van de afhaalpunten, zie hieronder
  • 1x per jaar het vlees van een haantje
  • Rondleiding op de boerderij

Met dit abonnement steun je een natuurlijke manier van landbouw én weet je precies waar de eieren vandaan komen die je eet. Eieren die daarnaast ook nog bomvol goede voedingsstoffen zitten en heerlijk van smaak zijn.

Een ei-abonnement kost € 149,- per jaar. Dat is nog geen € 3,- in de week.

Kies jij ook voor eerlijk vlees en overheerlijke eieren? Natuurlijk goed voor mens en dier? Bel of mail met mij, boer Stan, voor meer informatie en het afsluiten van een ei-abonnement, of om een rundvleespakket te bestellen.

 

Afhaalpunten:

  • Marga Verbruggen Reformvoeding, Nijmegen
  • Heartfulness Meditatie, Malden
  • Sfeer van Willems, Wijchen
  • Kaatje Jans Rijk aan Smaak, Wijchen
  • Boer Stan, Nederasselt